Volg ons

Geschreven door:

Doreen D’hondt

Bij het leegmaken van de brievenbus vindt u een bijzonder onaangename verrassing: een proces-verbaal (pv) van een verkeersovertreding. U stond vijf minuten op een plek waar u niet mocht parkeren en een politieagent deed net een ronde in de buurt van uw wagen. Na een ellenlange discussie over de parkeerboete krijgt u een pv in de bus. Maar wat daarin staat, strookt niet met de werkelijkheid. Wie trekt dan aan het langste eind?

Proces-verbaal: een reporter ter plaatse

Een proces-verbaal beschrijft, op gedetailleerde wijze, de geconstateerde feiten en omstandigheden, verrichtingen en persoonsgegevens van betrokkenen, maar ook van getuigen. Een kleine reconstructie voor personen die er niet bij waren dus, inclusief de datum, het tijdstip én de exacte omstandigheden en locatie. Zelfs de getuigenis van bovenbuurvrouw Mia krijgt een plekje in het pv van de geluidsoverlast van uw onderburen.

Ze strooien pv’s gelukkig niet uit als gratis reclameblaadjes. Een proces-verbaal wordt alleen opgemaakt als er sprake is van een misdrijf door de wet bepaald.

Bevoegd in blauw, geel of de rechtszaal

In veel gevallen gaat het over een politieagent of een parkeerwachter in fluogeel die op patrouille een bekeuring optekent. Indien echter de griffier van het vredegerecht ter plaatse komt, tekent ook hij in dat geval de aanwezigheid en omstandigheden van alle partijen op in een proces-verbaal van plaatsopneming. Maar wist u dat de verbalisant, de pv-auteur van dienst, bijna altijd in zijn recht is?

Stempel op de bewijswaarde van het proces-verbaal

Het pv heeft een bijzondere bewijswaarde en drukt zijn stempel op uw vonnis. In opgeklopte detectivefilms beweren ze: u bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is … maar in de echte wereld van de advocatuur en de rechtspraak is het niet zo simpel. Een agent is een bevoegd persoon en staat daarom altijd recht in zijn schoenen. Zelfs als u het dus niet eens bent met de verwoordingen van de agent, loopt u de kans om veroordeeld te worden op basis van zijn of haar woorden. Het is voor een beklaagde dan ook een klein huzarenstukje om het tegendeel staalhard te bewijzen. Maar niets is natuurlijk onmogelijk.

Advocaten in de bres

In films halen advocaten de strafste toeren uit om het onschuld van hun cliënt te bewijzen. In werkelijkheid volgen advocaten de fijngevoelige letters van het wetboek om u bij te staan in de politierechtbank. Uw advocaat heeft inzage in het dossier bij de griffie van de rechtbank en pluist de zaak van a tot z uit om het pv te ontmantelen. Omdat u wél onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is.

Strookt uw werkelijkheid niet met die van uw proces-verbaal in de brievenbus? Dan nemen we het samen op tegen de bijzondere bewijswaarde van het pv.

Tweedraads Advocaten - Doreen d'hondt

Blog plaatsbeschrijving - Tweedraads Advocaten

Een goede plaatsbeschrijving vraagt om tegenspraak

De verplichte plaatsbeschrijving bij aanvang van een huurperiode bezorgt heel wat (ver)huurders kopzorgen. Die beschrijving moet voldoen aan enkele tegensprekelijke voorwaarden om een rechtsgeldig etiket

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.