Volg ons

Eerlijk alles delen: zo helpt een advocaat bij echtscheidingsregelingen (eot)

Geschreven door:

Caroline Vlaminck

Als u en uw partner uit elkaar gaan, scheiden niet alleen uw wegen, maar ook uw bezittingen en alles wat tot nu toe vast geregeld was. Gelukkig bestaat er de echtscheiding door onderlinge toestemming (eot), waarbij u samen zwart-op-wit zet welke afspraken u maakt. Wij leggen uit hoe u dat regelt en waarom een advocaat van ongekende waarde is in dit proces.

Scheiden is een moeilijk proces. Het is dan ook cruciaal om tijdens de scheidingsprocedure heldere afspraken te maken over hoe de goederen straks worden verdeeld, wie er wanneer voor de kinderen zorgt, en nog veel meer. Dat kan mondeling, maar veel betrouwbaarder is een zogeheten eot (echtscheiding door onderlinge toestemming). Daarmee legt u samen schriftelijk vast wie waarvoor verantwoordelijk is, wie van u beiden welke meubels en spullen krijgt, hoe u de omgang met de kinderen en huisdieren regelt, et cetera. Een waardevolle optie en zeker het overwegen waard!

Hoe kan ik een eot opstellen?

Een eot laat u opstellen door een professional in het vak: een notaris, bemiddelaar of advocaat bijvoorbeeld. Mensen kiezen vaak voor een notaris of bemiddelaar omdat ze ervan uitgaan dat een advocaat meteen duidt op onenigheid tijdens het scheidingsproces. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als u geen vechtscheiding meemaakt, bent u hartelijk welkom bij een advocaat om uw eot op te stellen. Uw advocaat en die van uw partner vliegen elkaar echt niet in de haren – integendeel, er volgen vaak betere resultaten als beide partijen samenwerken.

Waarom een advocaat betrekken bij de eot?

Een advocaat in scheidingsrecht, zoals we die bij Tweedraads Advocaten in huis hebben, weet precies welke problemen zich kunnen voordoen tijdens of na een echtscheiding. We stellen de eot dan ook op met die mogelijke risico’s in ons achterhoofd: door zoveel mogelijk belangrijke details vast te leggen, voorkomen we dat er straks misschien meningsverschillen ontstaan over zaken die niet in de regeling zijn vastgelegd. Een notaris is daar meestal niet zo mee bezig. Die zal wel noteren welke ex-partner de kinderen op welke dag komt ophalen, maar wellicht niet op welk tijdstip. Als u en uw ex hier in de toekomst een discussie over hebben en de relatie onverhoopt verzuurt, kan u niet terugvallen op wat er zwart-op-wit in de eot staat. Een bemiddelaar is niet altijd een jurist en zal misschien niet op de hoogte zijn van de recentste rechtspraak en rechtsleer, waardoor de inhoud van uw eot mogelijk op losse schroeven staat. Ook kan hij of zij u niet begeleiden in de rechtbank.

Bij Tweedraads Advocaten knopen we graag zoveel mogelijk losse eindjes aan elkaar bij het opstellen van de eot-regeling. Zo minimaliseren we de kans op discussies. We denken actief mee over uw dagelijkse situaties en welke meningsverschillen daarover misschien zullen ontstaan. En we betrekken uw persoonlijke wensen en voorkeuren in het gesprek. 

Hoe wordt de eot door een advocaat verder afgehandeld?

Nadat ze is opgesteld en wederzijds goedgekeurd, overhandigen wij de eot aan de rechtbank. Hier wordt de overeenkomst bekrachtigd en vervolgens ook de echtscheiding uitgesproken. Uw eot is dus een definitieve en laatste stap om alle scheidingsafspraken in orde te maken, in de praktijk én op papier. Een hele opluchting!

Staat u voor een echtscheiding of bent u op zoek naar meer houvast tijdens het echtscheidingsproces? We staan voor u klaar met een luisterend oor en een plan van aanpak. Neem gerust contact met ons op!

Tweedraads advocaten Caroline Vlaminck
Little Girl Crying With Shadow Of Parents Arguing - Home Violence And Divorce

Een brief aan gescheiden ouders

Een ouderschapsplan opstellen helpt discussie voorkomen (en dat is goed voor u én uw kind) Beste gescheiden oudersBeste mama en papa Wat wij u nu

Blog-wanbetaling-e1611564180322

Vaak wanbetalers? Nooit wanhopen!

Wie zei dat ondernemen gemakkelijk was? Een eigen zaak runnen is constant het kopje erbij houden. Zeker als het gaat over uw uitgaande facturen. Want

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.