Volg ons

Koen en Ellen uit Sint-Niklaas

Bouwen aan de toekomst door je eigen huis te bouwen – het is voor velen hun grote droom. Zo ook voor Koen en Ellen. In 2019 begonnen zij met de constructie van hun droomhuis. Helaas liep dat niet van een leien dakje: de aannemer vertraagde het bouwproces én daagde hen voor de rechtbank toen ze daarvoor een vergoeding vroegen. Op zoek naar een advocaat met de nodige kennis en daadkracht schakelden Koen en Ellen daarom Tweedraads Advocaten in.

Enkele jaren geleden kochten Ellen en Koen een mooie bouwgrond in de nabijheid van Sint-Niklaas, hun thuisbasis. Enthousiast als ze waren, doorliepen ze vlot het ontwerpproces met hun architect en kwam het huis van hun dromen al snel op papier te staan. En dat kwam goed uit, want met twee drukke jobs én twee jonge kinderen om voor te zorgen, kon het koppel wel wat wind in de rug gebruiken. Helaas strooiden moeilijkheden met hun aannemer roet in het eten.

Kastje naar de muur

Voor de klussen die de hoofdaannemer niet zelf kon uitvoeren, waren Koen en Ellen genoodzaakt om onderaannemers in te schakelen. Koen: “Die moesten we zelf zoeken, en dat legde heel wat druk op onze schouders. Bovendien gingen er een aantal dingen verkeerd en ontstond er bij elk probleem meteen een discussie over wie van de partijen er dan verantwoordelijk voor was. We werden vaak van het kastje naar de muur gestuurd.” Maar de grootste hindernis voor dit gezin werd veroorzaakt door een grove vertraging: de hoofdaannemer begon maar liefst zes maanden later dan vooraf afgesproken aan de effectieve constructie. 

Hoge kosten

Wetende dat hun contract met de aannemer de mogelijkheid bood tot een vertragingsvergoeding, besloten Koen en Ellen daar een beroep op te doen. “We vonden het erg jammer dat de aannemer zoveel uitstel veroorzaakte. Die vertraging joeg bij ons ook de kosten omhoog, want we leefden al die tijd met dubbele lasten. Met de contractueel vastgelegde vertragingsvergoeding konden we een deel van de betaling aan de aannemer inhouden, maar toen we daartoe besloten, ontstond er direct wrevel. Hij daagde ons voor de rechter om het bedrag alsnog te krijgen.”

Advocaat in bouwgeschillen

Dat was zout in de wonde van Koen en Ellen, die naast het lange wachten nu ook nog eens een rechtszaak moesten afhandelen. Koen: “We zijn op zoek gegaan naar een advocatenkantoor met ervaring in bouwgeschillen, en zo kwamen we uit bij Tweedraads Advocaten. Het was voor ons ook nog eens heel dichtbij. Meester D’hondt gaf ons een goed gevoel en vroeg ons om alle papieren en documenten mee te nemen tijdens onze eerste afspraak. Ik was bang dat het misschien een erg complexe zaak zou zijn, of dat ze ons lange verhaal moeilijk zou kunnen volgen, maar ze was meteen mee. Dat gaf ons een gerust gevoel.”

Meester Doreen D’hondt nam met Ellen en Koen de hele rechtszaak door en besprak ook de structuur met hen, inclusief de mogelijke uitkomsten. Kort na hun eerste afspraak brak de coronacrisis uit, waardoor de communicatie ook geregeld via mail of telefoon verliep. “Maar dat deerde niet”, vindt Ellen. “Alles wat we bespraken met Tweedraads Advocaten was helder. We hebben zelfs best een sterke band opgebouwd.”

Topteam

En dat mocht ook, want de zaak tussen het koppel en hun aannemer nam ruim twee jaar in beslag. Niet ongewoon in zo’n geschil. Koen: “Gelukkig ging de bouw van ons huis gewoon verder. We wonen er inmiddels al twee jaar. Maar het was wel spannend om de uitspraak van de rechter af te wachten. We maakten kans op gelijk krijgen, zo had Doreen gezegd, maar evengoed kans op gedeeltelijk verlies.” Twee maanden geleden volgde dan het verlossende verdict: de aannemer moest de vertragingsvergoeding volledig betalen. “Daar zijn we ontzettend blij mee”, zegt Koen. “Niet alleen vanwege de financiën, maar ook omdat we zo hard hebben gewerkt om te bewijzen dat de schuld hiervoor niet bij ons lag. Wat dat betreft hadden we met Tweedraads Advocaten een topteam in handen.”

Loopt u, net zoals Ellen en Koen, ook tegen problemen aan met uw bouwpartner of een andere partij? Of bent u zelf aannemer of architect en kampt u met een geschil waar u niet uitkomt? Maak dan gerust een afspraak.

Tweedraads Advocaten - Doreen d'hondt

Bekijk ook deze samenwerkingen

“Tweedraads Advocaten laat het proces niet aanslepen en zorgt ervoor dat alles zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Dat is fijn én kostenefficiënt.”

Contacteer ons

Wilt u meer weten over de missie en visie van Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

Bekijk ook zeker onze andere diensten

Advocaat familierecht Sint-Niklaas