Volg ons

Huisdier bij scheiding: wie, wat, woef?

Geschreven door:

Caroline Vlaminck

Een op de twee Belgische gezinnen heeft een huisdier. Bij een scheiding is de regeling voor een hond, kat of ander gezelschapsdier steeds vaker een thema. De wet beschouwt uw trouwe metgezel als een roerend goed. Een voorwerp dat u aankocht. Dat klinkt bot, maar de rechtbank is heus niet ongevoelig voor de band die u heeft opgebouwd met uw huisdier. Een verhaal met een vervelend staartje vermijden? Graaf door dit artikel en snuffel naar uw opties.

Onderlinge regeling voor uw huisdier bij scheiding

Er is geen specifieke juridische regeling over het lot van uw huisdier bij een scheiding. Het voordeel? Wanneer u en uw ex nog goed overeenkomen, kan u onderling regelen wat u maar wil. Samen met de gezamenlijke afspraken over de woning, goederen en het ouderlijke gezag legt u in een overeenkomst ook vast aan wie het huisdier wordt toebedeeld, wie de medische kosten draagt en in welke mate de andere partij het dier nog te zien krijgt.

Toewijzing op basis van eigendomsrecht

Gingen u en uw partner uit elkaar als kat en hond? En komt u niet tot een onderling akkoord? Dan beslist de rechter waar het huisdier verblijft na de breuk. Daarvoor gaat hij in de eerste plaats na wie de eigenaar is. Dat geeft drie mogelijke situaties:

  1. Het dier is uw eigendom. Als u dit kan aantonen, blijft het bij u. Ook na het einde van de relatie.
  2. U en uw partner zijn samen eigenaar. Bijvoorbeeld door de aankoop met gezamenlijke gelden tijdens het huwelijk. In dat geval behoort het dier in onverdeeldheid toe aan beide partners. Bij blijvende onenigheid beslist de rechtbank het dier (voorlopig) toe te wijzen aan de ene partij en/of een omgangsregeling te bepalen voor de andere.
  3. Uw ex is eigenaar. De vraag is dan of u het dier alsnog kan blijven zien, zelfs als uw ex-partner daar niet om staat te kwispelen. Door de jaren heen bouwde u mogelijk een hechte band op met de kat of hond van uw partner. En daar houdt de rechter echt wel rekening mee.

Contactrecht afdwingen voor huis- en gezelschapsdieren kan in dat laatste geval ook zonder bewijs van eigendomsrecht. Vaak is de sterke genegenheid voldoende om de instandhouding van het contact te bekomen. Bovendien beschouwt de recente rechtspraak en rechtsleer de aanschaf van een huisdier in het kader van een gezins- of partnerrelatie als een handeling die wederzijdse rechten en plichten met zich meebrengt. Dan gaat het niet alleen om de plicht om voor het dier te zorgen, maar ook om te tolereren dat de andere partner dat doet. Ook als de relatie ten einde is.

Samengevat: het huisdier van uw ex-partner blijven zien na een scheiding is geen ‘kat in ’t bakkie’. Maar absoluut niet onmogelijk mits een bijzondere affectie kan worden aangetoond. Omgekeerd moet ook u als eigenaar bereid zijn om uw ex toe te laten in het leven van uw dier. Eén ding is zeker: met de juiste juridische ondersteuning komt alles op zijn pootjes terecht.

Dreigt u afscheid te moeten nemen van uw huisdier door een scheiding? En is een omgangsregeling voor uw trouwe viervoeter niet bespreekbaar? Kijk de kat niet uit de boom en neem contact met ons op.

Tweedraads advocaten Caroline Vlaminck

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.