Volg ons

De macht over het stuur verliezen: het verschil tussen rijongeschiktheid en een rijverbod 

Geschreven door:

Tweedraads Advocaten

Onze maatschappij draait op motoren. Wist u dat we vorig jaar met 3,6 miljoen ingeschreven personenwagens rondreden in Vlaanderen? Ook u bent waarschijnlijk grotendeels afhankelijk van de auto. Maar wat als u door een verkeersovertreding of medische test plots uw rijbewijs kwijtraakt? Dan kan juridisch advies goed van pas komen. Wij zetten het verschil tussen rijongeschiktheid en rijverbod uiteen en leggen uit wat u kan doen om zo snel mogelijk weer de weg op te gaan.

Wanneer rijverbod?

Als u een overtreding begaat en daarvoor een boete opgelegd krijgt door de rechter, is daar soms ook een rijverbod aan gekoppeld. Daarvoor moet u als bestuurder een grove fout hebben begaan of tientallen kilometers per uur te hard hebben gereden.

Wanneer rijongeschiktheid?

Belangrijk om te weten: rijongeschiktheid is géén opgelegde straf! De politierechter kan u rijongeschikt verklaren als blijkt dat u fysiek of mentaal niet in staat bent om op een veilige manier een voertuig te besturen. Het gaat bij deze verklaring dus allereerst om de veiligheid van uzelf en andere weggebruikers. Wanneer bent u rijongeschikt? Denk maar aan een slechte conditie van de ogen of oren, een hoge leeftijd die gepaard gaat met een trager reactievermogen, of een medische aandoening die eventuele ongelukken kan veroorzaken, zoals epilepsie. Maar ook bepaalde mentale problemen en alcohol- en drugsgebruik creëren soms een onveilige situatie.

Uw rijbewijs terugkrijgen na een rijverbod

Om na een rijverbod uw rijbewijs terug te krijgen, moet u een vooraf bepaalde periode afwachten en soms ook een aantal proeven afleggen om uw bekwaamheid te bewijzen. Hoe? Er bestaan vier soorten proeven:

  • een theoretisch examen
  • een praktisch examen
  • een medisch onderzoek
  • een psychologisch onderzoek

Welke proeven een bestuurder precies opgelegd krijgt, hangt af van de overtreding. De test wordt in elk geval opgelegd door de rechter of verplicht door de wet. Uw rijbewijs krijgt u pas daadwerkelijk weer in handen als elke opgelegde proef succesvol is afgerond, zelfs als de periode van uw rijverbod al voorbij is.

Uw rijbewijs terugkrijgen na ongeschiktheid

Rijongeschiktheid is iets complexer. Als u uw rijbewijs moet inleveren door een chronische aandoening of medische complicaties vanwege een hoge leeftijd, dan krijgt u uw rijbewijs helaas niet terug. In andere situaties is dat wel mogelijk. In dat geval moeten we bewijzen dat u inmiddels wél capabel bent om met de auto de weg op te gaan en een herziening aanvragen. Dat kan ten vroegste zes maanden na de uitspraak van het vonnis en moet gestaafd worden door een medische verklaring, een proef of een praktisch examen. Wordt het verzoek afgewezen? Dan moet u nog eens zes maanden wachten voordat u opnieuw een herziening aanvraagt.

Ingang van het verbod

Er is trouwens nog een ander belangrijk verschil tussen de twee verordeningen. Wie een rijverbod opgelegd krijgt, wordt daarvan op de hoogte gebracht door een wijkagent. Na het vonnis van de rechter tekent de wijkagent het verbod en vier werkdagen later moet u uw rijbewijs gaan inleveren bij de politierechtbank die het verbod heeft uitgesproken. Maar, en dit maakt nogal een verschil: tussen de uitspraak van de rechter en de werkelijke uitvoering van het rijverbod zit een periode van zes maanden tot een jaar. Met andere woorden: een rijverbod stuurt u niet meteen de laan uit.

Een verklaring van rijongeschiktheid daarentegen werkt helemaal anders. Als de rechter constateert dat u lichamelijk of geestelijk ongeschikt bent om een wagen te besturen, zal de beslissing onmiddellijk ingaan. Logisch ergens, maar wel goed om te weten. Ook als u zich tegen de uitspraak verzet of hoger beroep aantekent, zal u tijdelijk uw rijbewijs moeten inleveren tot het tegendeel van de beoordeling bewezen is.

Zonder auto slaat uw leven al snel een heel andere weg in. Ontving u een rijverbod of een verklaring van rijongeschiktheid en wil u die aanvechten? Of wil u bijstand in uw zoektocht naar een andere oplossing? Klop dan gerust bij ons aan. Tweedraads Advocaten zet alles op alles om uw dagelijkse activiteiten snel weer op wieltjes te laten lopen.

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.