Volg ons

Schade zit in een klein hoekje: een plaatsbeschrijving opstellen doet u zo

Geschreven door:

Doreen D’hondt

Huurhuisje, boompje, beestje. Voor veel mensen is het huren van een woning ofwel een eerste stap, ofwel een geweldige (tussen)oplossing om niet te veel lasten op zich te moeten nemen. Maar doordat u het onroerend goed van een ander in gebruik neemt, loopt u wel het risico dat er geschillen ontstaan over eventuele schade. Was die scheur in de muur er bijvoorbeeld al … of heeft u die veroorzaakt? Daarom bestaat er de plaatsbeschrijving: een vaststelling van de staat van de woning voor én na uw huurtermijn. Tweedraads legt voor u uit waarom een intredende en uittredende plaatsbeschrijving essentieel zijn én waarmee u het best rekening houdt als u ze opstelt.

De partijen die bij een huurcontract betrokken zijn – meestal de huurder en verhuurder – zijn verplicht om bij de start van een huurperiode een omstandige plaatsbeschrijving op te maken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk komt het hierop neer: de plaatsbeschrijving omschrijft in welke staat het appartement, huis of bedrijfspand wordt afgeleverd, eventueel ondersteund door foto’s. De wet schrijft voor dat dit moet gebeuren terwijl de ruimtes nog onbewoond zijn óf tijdens de eerste maand van de huurtermijn. Dit wordt ook wel de intredende plaatsbeschrijving genoemd.

Loopt de huurtermijn af? Dan kan u ook een uittredende plaatsbeschrijving opmaken. Daarin worden opnieuw dezelfde zaken vastgelegd, waardoor u gemakkelijk eventuele schade kan opmerken.

Belang van een plaatsbeschrijving voor de verhuurder

Onroerend goed is erg waardevol en elke eigenaar wil graag dat er zorgvuldig wordt omgegaan met zijn of haar pand. Hoe nauwkeurig u de huurder ook selecteert, als verhuurder loopt u altijd het risico dat een huurder minder netjes omgaat met de aangeboden ruimtes en voorzieningen dan vereist. Daarbij kan het gaan om een simpel gaatje in de muur – in hoeverre u op kleine beschadigingen of slijtage ingaat is uw eigen keuze, maar enige redelijkheid mag er natuurlijk wel zijn – tot serieuze defecten en vernieling. Uw enige houvast om huurschade te bewijzen? De intredende plaatsbeschrijving. Vergeet dus nooit om er eentje op te stellen.

Altijd op tegenspraak

De plaatsbeschrijving opstellen moet altijd op tegenspraak gebeuren. Dat betekent dat beide partijen aanwezig moeten zijn bij de opmaak ervan. U wandelt samen door het pand en geeft samen goedkeuring aan de omschrijving. Bent u het onderling niet eens over de inhoud? Gelukkig krijgt u in dat geval allebei de kans om opmerkingen te noteren. Dat kan goed van pas komen tijdens een eventuele juridische zaak.

Immokantoor of landmeterexpert als tussenpersoon

Veel huisbazen schakelen een immokantoor in als tussenpersoon voor het verhuurproces. In dat geval zorgt de makelaar voor een huurovereenkomst en dus ook voor het opstellen van een plaatsbeschrijving. Die kosten betaalt de verhuurder meestal, maar soms worden ze ook opgesplitst tussen de huurder en verhuurder. Hoewel de meeste immokantoren alle regels kennen en betrouwbaar te werk gaan, is het toch belangrijk dat u de plaatsbeschrijving goed naleest. Soms schakelt de makelaar namelijk een derde partij in, zoals een landmeterexpert, om de plaatsbeschrijving op te maken, waarna u als huurder of verhuurder niet meer hoeft te tekenen voor akkoord. Maar als u niet tekent, bent u ook niet zeker van de tegensprekelijkheid van de plaatsbeschrijving. En dat is mogelijk een probleem.

Door de verschillende communicatielijnen is het niet altijd duidelijk wanneer de landmeter in het pand aanwezig was voor het opstellen van de plaatsbeschrijving, wie daar verder bij betrokken was en of de partijen kennis hebben genomen van de beschrijving. Komt het dan, onverhoopt, toch tot een geschil over aansprakelijkheid voor schade, dan kan de verhuurder achter het net vissen. Want hij of zij is de persoon die een professional inschakelde om de intredende plaatsbeschrijving op te maken en zal daarom ook moeten opdraaien voor de kosten.

Ons advies: wees betrokken bij elke stap

De oplossing? Of u nu huurt of verhuurt, wees in elke stap van de intredende en uittredende plaatsbeschrijving betrokken. Een partij die niet thuis geeft, heeft helaas ook geen poot om op te staan. Zorg er dus voor dat u en de andere persoon altijd aanwezig zijn. Teken overal voor en neem het bewijsmateriaal goed door. Alleen op die manier kan u eventuele geschillen met zekerheid oplossen.

Bent u van plan om een huis, appartement of bedrijfspand te huren? Of heeft u geïnvesteerd in een pand en wilt u het verhuren? Dek u dan zeker in met een secure intredende en uittredende plaatsbeschrijving. Tweedraads Advocaten, gespecialiseerd in huurrecht, helpt u hier graag bij!

We hopen dat alles op rolletjes loopt, maar mocht u toch hulp nodig hebben tijdens uw huuravontuur: Tweedraads Advocaten staat zoals altijd voor u klaar! Neem vandaag contact met ons op, dan bespreken we wat u nodig heeft om straks met een gerust hart over de drempel te stappen.

Tweedraads Advocaten - Doreen d'hondt
Blog plaatsbeschrijving - Tweedraads Advocaten

Een goede plaatsbeschrijving vraagt om tegenspraak

De verplichte plaatsbeschrijving bij aanvang van een huurperiode bezorgt heel wat (ver)huurders kopzorgen. Die beschrijving moet voldoen aan enkele tegensprekelijke voorwaarden om een rechtsgeldig etiket

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.