Volg ons

Wie niet wettelijk maar feitelijk samenwoont … moet slim zijn

Geschreven door:

Caroline Vlaminck

Een relatie zonder wederzijdse verplichtingen, administratieve rompslomp en gedeeld vermogen. Klinkt perfect, toch? We hebben het over feitelijk samenwonen: twee (of meer) mensen die onder hetzelfde dak leven, maar niet getrouwd zijn of geen verklaring van wettelijke samenwoonst aflegden. Juridisch is er dus niets geregeld. Bij een relatiebreuk kan u dan ook niet terugvallen op de wet. Alleen op onderlinge afspraken en de goodwill van uw ex. Kortom: een dans op een slappe koord. Hoe u die het best ontspringt? Met een voorafgaande en allesomvattende samenlevingsovereenkomst.

Juridisch geen verhaal

Feitelijk samenwonen is niet meer dan een feitelijke toestand van twee (of meer) personen die ingeschreven zijn op hetzelfde adres. Al dan niet met kinderen. Mogelijk is dat voor u voldoende om samen een mooi verhaal te schrijven, maar onthoud: juridisch bouwt u niets op.

Gevolg: de wet erkent uw samenwoning niet en helpt u dus ook niet als er op een dag wat minder rozenblaadjes en maneschijn op u neerdalen. Komt het tot een breuk? Dan valt u terug op de schriftelijke afspraken die u en uw ex vastlegden in een samenlevingsovereenkomst.

Oeps, vergeten?

Geen samenlevingsovereenkomst opgesteld? Wel, u bent zeker niet de enige. Ondanks het aloude spreekwoord maken heel weinig mensen vooraf goede onderlinge afspraken. Laat staan op papier. En dat heeft bij feitelijk samenwonen grote gevolgen.

De veelgehoorde redenering: waar is de romantiek als we nog vóór het samenwonen al moeten nadenken over een eventuele relatiebreuk? Toch kunt u dat beter wel doen. En misschien wel nét omdat u elkaar graag ziet. En u de andere nog meer leed wil besparen als u straks definitief uit elkaar gaat. Vergelijk het met een verzekering tegen brand of ongevallen. Die sluit u toch ook af in de hoop dat het worstcasescenario zich nooit voltrekt? Maar het geeft u wel gemoedsrust ‘voor het geval dat’.

Persoonlijke verhoudingen

Bij feitelijk samenwonen is er geen sprake van een samenwoningsverplichting, getrouwheidsverplichting, bijstandsverplichting of wettelijke hulpverplichting. Blijft u thuis om op de kinderen te passen, terwijl uw wederhelft carrière maakt? Dan dreigt u bij een breuk met lege handen achter te blijven. Een onderhoudsuitkering afdwingen is bovendien niet evident. Maak daarom in uw samenlevingsovereenkomst concrete afspraken over de verdeling van de kosten en het onderhoud tijdens én na uw relatie. In dit laatste geval bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke onderhoudsbijdrage.

Patrimoniale verhoudingen

Elke partner behoudt de goederen die hij of zij bij aanvang van de samenwoning bezit en tijdens het samenleven verwerft. Van de hond tot het servies. Dus ook uw liefdesnestje. Is uw partner eigenaar van de woning? Dan heeft u geen inspraak bij verbouwingen of een eventuele verkoop. En kan hij of zij u op een dag zelfs zomaar de deur wijzen.

Op een nalatenschap moet u trouwens ook al niet rekenen. Volgens het erfrecht bent u vreemden voor elkaar. Investeerde u in de loop der jaren mee in de woning of kocht u zelf dingen aan? Vermeld dat dan uitdrukkelijk in de samenlevingsovereenkomst. En houd rekeningafschriften en facturen altijd goed bij.

Laat u niet verrassen!

Conclusie: een duidelijke overeenkomst opstellen in aanloop naar of gedurende het feitelijk samenwonen is niet kil, maar vooral erg slim. Zo weet u waar u staat. Tijdens én na uw relatie. Helaas gebeurt het zelden. En mondt een breuk meer dan eens uit in pijnlijke discussies. Meestal aangewakkerd door misverstanden. Omdat mensen vaak niet beseffen hoe beperkt hun rechten als feitelijk samenwonenden zijn.

Bezint dus eer ge begint. Handel preventief en laat u informeren en begeleiden door een advocaat bij het opstellen van een samenlevingscontract: het ideale boterbriefje voor feitelijk samenwonenden.

Woonde u samen zonder ring, wettelijke verklaring of samenlevingscontract en liep het mis? Dat brengt u mogelijk in een hachelijke positie. Kom langs en we gaan na wat u bij feitelijk samenwonen mag verwachten en wat niet.

Tweedraads advocaten Caroline Vlaminck

Ga zeker ook door onze vorige blogs over samenlevingsvormen en de bijbehorende gevolgen.

Little Girl Crying With Shadow Of Parents Arguing - Home Violence And Divorce

Een brief aan gescheiden ouders

Een ouderschapsplan opstellen helpt discussie voorkomen (en dat is goed voor u én uw kind) Beste gescheiden oudersBeste mama en papa Wat wij u nu

Blog-wanbetaling-e1611564180322

Vaak wanbetalers? Nooit wanhopen!

Wie zei dat ondernemen gemakkelijk was? Een eigen zaak runnen is constant het kopje erbij houden. Zeker als het gaat over uw uitgaande facturen. Want

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.