Volg ons

Een contract ontbinden? Laat u niet strikken!

Geschreven door:

Doreen D’hondt

Olivia tekende de bestelbon voor haar gloednieuwe auto, maar wacht intussen al maanden op de levering. Dirk aanvaardde de offerte van zijn aannemer, maar die voerde de werkzaamheden niet correct uit. En Farouk zette bij het immokantoor zijn handtekening onder een onderhandse overeenkomst, maar ontdekte gebreken aan de woning en wil nu afzien van zijn beslissing. Alle drie hebben ze dezelfde vraag: “Kunnen we nog onder onze overeenkomst uit?” Of met andere woorden: hoe kunnen we het contract ontbinden?

Driemaal bindend contract

Het zou zomaar úw naam kunnen zijn in dat fictieve lijstje. Want dit soort dingen gebeurt dagelijks. In elk voorbeeld is er sprake van een contract. Ook bij de bestelbon van Olivia. Zelfs indien Dirk de offerte van de aannemer niet ondertekende, maar bijvoorbeeld goedkeurde via mail. En dat Farouk nog geen notariële akte onderschreef, speelt ook geen rol. Allemaal blijven ze gebonden aan hun overeenkomst.

Wederzijds akkoord of eenzijdige beslissing?

Een andere garagist, aannemer of woning zoeken is dus geen optie. Ondanks de fouten van de tegenpartij. Tenzij die expliciet akkoord gaat om de overeenkomst te beëindigen of het contract te ontbinden.

Op papier en zonder eventuele vergoedingen of schadeclaims! Pas daarna kan elke partij zijn eigen weg gaan. Is er geen consensus? Let dan heel goed op! Wie een contract eenzijdig wil verbreken, moet volgens de wet bij de rechter passeren. 

In een aantal uitzonderlijke gevallen kan het ook buiten de rechtbank om. Maar alleen onder drie concrete en heel strikte voorwaarden:

  1. De tegenpartij maakt zich schuldig aan een tekortkoming die hem toerekenbaar is en die voldoende ernstig blijkt om ontbinding te rechtvaardigen.
  2. U moet de tegenpartij via brief of e-mail kenbaar maken dat u de overeenkomst beschouwt als ontbonden en uitdrukkelijk vermelden waarom.
  3. Het recht van uitstel van de tegenpartij (om de verplichtingen alsnog na te komen) moet zinloos of zonder voorwerp zijn. Bijvoorbeeld bij hoogdringendheid of als de uitvoering van de overeenkomst onmogelijk werd.

Wil u meer weten over onze aanpak of over onze expertise in contractrecht? Neem dan gerust contact met ons op.

Tweedraads Advocaten - Doreen d'hondt

Eerst duidelijkheid, dan (weer) dromen

Ons advies is duidelijk: laat uw contract áltijd ontbinden via de rechtbank. Want wat u beschouwt als een zware fout, ziet de tegenpartij misschien helemaal anders. Ga er dus nooit zomaar van uit dat u verlost bent van uw leverancier. Het zou u zuur kunnen opbreken. Met een gespecialiseerde advocaat krijgt u wat u zoekt: duidelijkheid. En de kans om de draad weer op te pikken. Zodat u met een betrouwbare partner uw dromen alsnog kan waarmaken.

Of u nu Olivia, Dirk of Farouk heet: iedereen heeft weleens te maken met slecht uitgevoerde werken of niet nageleefde afspraken. Stap niet zomaar naar een andere partij, maar laat eerst uw contract ontbinden. Kom langs en samen vinden we de beste oplossing. We geven het u op een briefje! Ga zeker ook door onze vorige blogs over contractrecht.

Little Girl Crying With Shadow Of Parents Arguing - Home Violence And Divorce

Een brief aan gescheiden ouders

Een ouderschapsplan opstellen helpt discussie voorkomen (en dat is goed voor u én uw kind) Beste gescheiden oudersBeste mama en papa Wat wij u nu

Blog-wanbetaling-e1611564180322

Vaak wanbetalers? Nooit wanhopen!

Wie zei dat ondernemen gemakkelijk was? Een eigen zaak runnen is constant het kopje erbij houden. Zeker als het gaat over uw uitgaande facturen. Want

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.