Volg ons

Vereffening en verdeling bij scheiding: uw leven en financiën (weer) in balans

Geschreven door:

Caroline Vlaminck

Een huwelijk dat op de klippen loopt, laat heel wat wrakstukken achter. Én vraagstukken. Over de eventuele kinderen, maar ook over de verdeling van het vermogen. In het laatste geval is er altijd die ene grote kwestie: wie krijgt wat? De een het huis, de ander de auto? En hoe zit het met erfenissen, schulden en leningen?

Bij een huwelijk onder wettelijk stelsel wordt dat bepaald door een officiële procedure: vereffening en verdeling bij scheiding. Een cruciale fase van de echtscheiding om het financiële evenwicht tussen beide partijen te herstellen en de vrede te bewaren.

Complex en delicaat

Een centenkwestie is altijd delicaat. Zeker tussen ex-partners. Een groot stuk van hun leven deelden ze lief, leed én bankrekeningen. Vaak vonden verschuivingen plaats tussen elkaars vermogens. Gewild of ongewild. Bijvoorbeeld goederen die van het ene naar het andere vermogen gingen of gebruikt werden ten behoeve van het vermogen van de partner. U merkt het al: een complexe situatie!

Vereffening en verdeling bij scheiding = specifieke wetgeving

Hoe dan ook: als een koppel uit elkaar gaat, moet de onderlinge afrekening correct verlopen. Zo weet elke partij waar hij of zij aan toe is. Onredelijke verwachtingen leiden maar al te vaak tot nodeloze rechtszaken en dito kosten. Laat u in dezen dus bijstaan door iemand met kennis van zaken. Iemand die de specifieke wetgeving beheerst en de juiste stappen zet. In dit geval: de vereffening en verdeling bij scheiding.

Vragen over een echtscheiding? Neem gerust contact op en reken op onze expertise.

Tweedraads advocaten - Caroline Vlaminck

Vermogen in kaart brengen

Die procedure bepaalt de verdeling van alle roerende en onroerende goederen tussen de twee partijen. De vereffening brengt eerst de drie verschillende vermogens volledig in kaart: dat van beide partners en het gemeenschappelijke. Dat gebeurt door middel van een grondig onderzoek met vragen over alle mogelijke bezittingen. Bijvoorbeeld:

  • Werd de wagen aangekocht tijdens het huwelijk? Indien eerder, gebeurde de afbetaling dan tijdens het huwelijk en met geld van de huwgemeenschap?
  • Ontving een van de partners tijdens het huwelijk een schenking of erfenis? Of beiden? En werden die gelden dan gebruikt voor de verbouwing van de gezamenlijke gezinswoning?

Verdeling (en schulden) berekenen

In een tweede fase wordt berekend welke vergoedingen verschuldigd zijn tussen het gemeenschappelijke vermogen en de eigen vermogens. Dat is zowel het geval wanneer een van de echtgenoten een voordeel had via het gemeenschappelijke kapitaal – zoals het aflossen van een oude persoonlijke schuld met gemeenschappelijke middelen – als in de omgekeerde situatie, bijvoorbeeld het aflossen van een huishoudelijke schuld met geld van een van de partners. Uiteraard gaan ook de openstaande schulden mee in de pot. Zo is de hypothecaire lening vaak nog niet afbetaald op het moment van de scheiding.

Is het saldo op het einde van de rit positief? Dan worden de nettobaten onderling verdeeld. In principe fiftyfifty, tenzij een huwelijkscontract dat tegenspreekt of een van de partners zich schuldig maakte aan heling van gemeenschapsgoederen. Zijn er alleen rode cijfers onder de streep? Dan betalen beide echtgenoten elk de helft van de resterende lasten. In goede én kwade dagen …

Elke echtscheiding en situatie is anders. De berekening van de vereffening en verdeling bij scheiding is dan ook geen standaardklus, maar precisiewerk. Dat vraagt kennis en ervaring. Neem gerust contact op en reken op onze expertise als echtscheidingsadvocaten.

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.