Vluchtmisdrijf? Ik? No way!

De kans is groot dat u al eens hoofdschuddend van onbegrip een krantenartikel las of een nieuwsbericht hoorde waarin een betrokkene bij een ongeval vluchtmisdrijf had gepleegd. Want wie doet dat nu?! Dat levert alleen maar meer problemen op. Zoiets zou u nooit doen, toch?

Verkeerde perceptie van vluchtmisdrijf

De ervaring leert ons dat veel mensen een verkeerde perceptie hebben van het begrip vluchtmisdrijf. Het schoolvoorbeeld is inderdaad een automobilist die een zwakke weggebruiker aanrijdt en er vervolgens vandoor gaat zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Maar vluchtmisdrijf is veel meer dan dat.

Vluchtmisdrijf volgens de letter van de wet

U bent ongetwijfeld een voorzichtige chauffeur. Maar toch heeft u waarschijnlijk bij het verlaten van een parkeerplaats naast een openbare weg, weleens het voertuig voor of achter u geraakt. Geen probleem. Want als verantwoordelijke bestuurder bent u uitgestapt om de schade op te meten. En die was er niet. Dus bent u vertrokken. Het gevolg? U heeft volgens de letter van de wet vluchtmisdrijf gepleegd …

Vaststellingen nodig

Een ongeval hebben of betrokken zijn bij een aanrijding en vervolgens vertrekken, is voldoende om te spreken van vluchtmisdrijf. Gewonden of schade zijn geen voorwaarden voor een vluchtmisdrijf. Wilt u zich niet schuldig maken aan deze verkeersovertreding? Dan bent u eigenlijk verplicht om ter plaatse te blijven tot de nodige vaststellingen zijn kunnen gebeuren. Vertrekt u toch? Laat dan zeker uw gegevens achter. Zo bewijst u dat u geen intentie hebt om u te onttrekken aan de vaststellingen en kan u alleen ‘niet ter plaatse blijven’ ten laste worden gelegd.

Niet alleen bestuurders

Vluchtmisdrijf is geen overtreding die voorbehouden is voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Alle weggebruikers kunnen er zich schuldig aan maken. Dus ook fietsers, voetgangers, skateboarders … zelfs als passagier is het mogelijk om vluchtmisdrijf te plegen.

Strenge straffen bij vluchtmisdrijf

Vluchtmisdrijf wordt door de wetgever streng bestraft. Rijdt u door na een aanrijding met enkel minimale materiële schade? Dan mag u een minimumboete van 1600 euro verwachten en eventueel een gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden én een bijkomend rijverbod van acht dagen tot vijf jaar. Is er materiële én lichamelijke schade? Dan zijn de straffen nog hoger en krijgt u herstelmaatregelen (proeven) opgelegd.

Een gewaarschuwde chauffeur …

De conclusie? Als u een aanrijding heeft, blijf dan altijd ter plaatse of laat minstens uw gegevens achter. Ook als er geen of minimale schade is. Zo voorkomt u dat u van vluchtmisdrijf beschuldigd kunt worden. Door uw gegevens achter te laten, onttrekt u zich niet aan de vaststellingen en riskeert u geen rijverbod of hoge geldboete.

Bent u betrokken bij een geval van vluchtmisdrijf en heeft u juridische ondersteuning nodig? Dan staat Tweedraads Advocaten voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.