Volg ons

Geschreven door:

Doreen D’hondt

  • “We kunnen uw deuren niet op tijd leveren, want door corona heeft de productie vertraging opgelopen.”
  • “We zullen de opleveringsdatum van uw bouwproject omwille van corona niet halen.”
  • “Ik heb weinig andere keuze dan jou op economische werkloosheid te zetten, want door die hele coronacrisis is er minder werk en dus minder geld.”
  • “Ik heb mijn huur niet betaald, want ik heb momenteel minder inkomsten door corona.”
  • “De kinderen blijven bij mij, want ik denk dat je contact hebt gehad met mensen die de coronamaatregelen niet respecteren.”

De kans is groot dat u de afgelopen tijd een van de bovenstaande zinnen – of een variant erop – gehoord heeft. Want corona is niet alleen hét gespreksonderwerp van het moment, het is ook excuus numero uno om niet aan (contractuele) verplichtingen of afspraken te voldoen.

Algemeen excuus

Als advocaten horen wij hier ook vaak corona als excuus. En als we even eerlijk mogen zijn: we hebben het er wel een beetje mee gehad. Het is te gemakkelijk om corona als algemeen excuus te gebruiken om uw verantwoordelijkheden te ontlopen. Want laat één ding duidelijk zijn: de coronasituatie ontslaat u niet van uw verplichting om uw (contractuele) afspraken na te komen.

Niet per definitie geldig

Begrijp ons niet verkeerd. Corona is de oorzaak van heel wat problemen. Sommige afspraken kunnen tijdelijk niet worden nageleefd door quarantaines. Of overeenkomsten kunnen niet worden uitgevoerd door maatregelen die ons van hogerhand worden opgelegd. Denk maar aan een overeenkomst voor een huwelijksfeest of een koffietafel. Maar corona is niet per definitie een geldige reden om een contract helemaal teniet te doen.

Als specialist is contractrecht staat Tweedraads Advocaten voor u klaar om u juridisch te ondersteunen en adviseren. Neem dus gerust contact met ons op.

Tweedraads Advocaten - Doreen d'hondt

In de problemen?

Enkele voorbeelden … Corona of niet, als huurder bent u nog altijd verplicht om uw (handels)huur te betalen, ook al moet u uw deuren sluiten. Als woningeigenaar moet u nog altijd uw hypothecaire lening afbetalen. U kan misschien uitstel genieten, maar geen afstel. En als aannemer moet u uw gemaakte overeenkomsten respecteren en de werkzaamheden uitvoeren conform de afgesproken planning. Doet u dat allemaal niet? Dan kan u problemen krijgen, want juridisch heeft u geen – of een heel dun – been om op te staan. Corona als standaardexcuus gebruiken in deze periode is dus geen goed idee.

Een goed gesprek

We merken ook dat mensen vaak last hebben van de sociaal-emotionele druk die corona met zich meebrengt. Ze denken dat ze geen keuze hebben, want ze kunnen in tijden van corona toch geen naleving van een contract afdwingen? Dat zou van hen toch ‘onmensen’ maken. Natuurlijk hoeft u geen onmens te zijn, maar dat betekent niet dat u zichzelf in de moeilijkheden moet werken. Ons advies? Ga op een open en oprechte manier het gesprek aan met de tegenpartij. Want een goed gesprek lost vaak veel op.

Elke situatie is anders

Als we in onze jarenlange carrière één ding geleerd hebben, dan is het dat elke situatie anders is. De aanpak van een dossier is altijd afhankelijk van de concrete omstandigheden en de oplossing is nooit hetzelfde. Ga er dus niet automatisch van uit dat u uw contracten niet hoeft na te leven, of dat u de uitvoering van uw contracten niet kan afdwingen, omdat we in een pandemie zitten. Ook al zijn de omstandigheden uitzonderlijk, het leven gaat verder.

Een objectieve juridische blik

Heeft u twijfels bij een overeenkomst? Of weet u niet hoe u een contractuele situatie in deze tijden het beste aanpakt? Blijf dan niet met uw probleem zitten. Leg uw zaak aan ons voor. We kijken er met een objectieve blik naar en geven u gericht en realistisch advies. Zo vermijdt u dat u zelf in de problemen komt.

peter-pryharski-2aFp6EWWs58-unsplash-1030x687

Uw contracten in tijden van corona

Het coronavirus brengt heel wat uitdagingen en vragen met zich mee. En dat doet zich niet alleen voor op gezondheidsvlak. Ook economisch heeft corona een

Contacteer ons

Wilt u meer weten over Tweedraads advocaten? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.