Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet in mensentaal

Ondertekent u als huurder of verhuurder een huurovereenkomst? Dan gaat u een verbintenis aan die u rechten geeft, maar die ook plichten met zich meebrengt. Die rechten en plichten maken deel uit van de huurwetgeving. Sinds 1 januari 2019 is die wetgeving veranderd. Als experten in huurrecht leggen we u graag in mensentaal uit wat de belangrijkste nieuwigheden van het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet zijn.

 

Alleen voor nieuwe huurovereenkomsten

Moet u zich nu meteen naar uw archiefkast haasten, uw huurovereenkomst opdiepen en checken of die aan de bepalingen voldoet? Nee, niet noodzakelijk. Want het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet is van toepassing op alle huurovereenkomsten die na 1 januari 2019 ondertekend zijn.

 

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  1. Korte overeenkomst opzegbaar door de huurder

De nieuwe huurwet laat een huurder toe om een huurovereenkomst van korte duur –drie jaar of minder – op elk moment op te zeggen. Onder de oude regelgeving was dat in principe niet mogelijk. Wilt u als huurder een korte huurovereenkomst opzeggen die valt onder het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet, dan betaalt u een schadevergoeding aan de verhuurder. Die bedraagt anderhalve, één of een halve maand huur, afhankelijk van een opzegging in het derde, tweede of eerste jaar.

We geven ook nog mee dat u als verhuurder door het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet verplicht bent om ook een huurovereenkomst van korte duur te registreren. Doet u dat niet? Dan kan de huurder onmiddellijk en zonder schadevergoeding de woning die hij huurt verlaten.

  1. Drie maanden huurwaarborg

Als u een woning huurt, zal u een waarborg moeten betalen. Die waarborg is een soort garantie voor de verhuurder. Brengt u schade aan uw huurwoning toe? Dan kan de rechter beslissen om die waarborg te gebruiken om de schade te herstellen.

In de nieuwe huurwet is de maximumwaarborg die verhuurders mogen vragen, verhoogd van twee naar drie maanden. Om huurders te helpen om de kost van die extra maand huurwaarborg te dragen, is er een renteloze huurwaarborglening in het leven geroepen.

  1. Lijst van kleine herstellingen

Als huurder bent u verantwoordelijk voor kleine huurherstellingen. Dat was ook al zo onder de oude wetgeving. Omdat er vaak discussie was over wat nu wel en geen kleine herstellingen waren – en wie dus moest opdraaien voor de kosten – is er in het nieuwe decreet een lijst opgenomen van kleine herstellingen. Die lijst is niet limitatief. Dat betekent dus dat ze nog altijd kan worden uitgebreid.

Vergeet ook niet dat u als huurder verplicht bent om aan de verhuurder te melden dat er een grote herstelling in de woning nodig is. Doet u dat niet? Dan bent u verantwoordelijk voor de schade die een niet-herstelling veroorzaakt.

  1. Kosten syndicus en conciërge wettelijk bepaald

Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet bepaalt ook duidelijk hoe de kosten voor de conciërge en syndicus verdeeld worden tussen huurder en verhuurder.

Deze nieuwe huurwet is dwingend recht. Dat wil zeggen dat u onderling geen huurcontract kunt opstellen met bepalingen die ingaan tegen of afwijken van wat de wet zegt.

 

Juridisch advies nodig? Tweedraads Advocaten staat voor u klaar

Huurrecht is een van onze expertisedomeinen. Wilt u weten wat uw rechten en plichten zijn als huurder of verhuurder? Wilt u een huurovereenkomst laten opstellen die volledig voldoet aan de nieuwe wetgeving? Of heeft u behoefte aan juridische bijstand in een huurgeschil? Neem dan gerust contact met ons op.